STARI GRAD RIBNIK
ribnik-kultura
Prikaz na karti   

Podijeli
Kontakt podaci
Opis

Stari grad Ribnik jedan je od najzanimljivijih i iznimno vrijednih spomenika srednjovjekovnog graditeljstva. Naime, riječ je o rijetkom primjerku nizinske vodene utvrde tzv. “Wasserburga”, budući da su tadašnji stanovnici mogli, u slučaju opasnosti, zatvoriti korito potoka čime bi nastalo malo jezero, odnosno ribnjak, a sama utvrda postala bi otok.


Mjesto “Ribnik a time i utvrda nalazi se jugozapadno od grada Ozlja, odnosno sjeverozapadno od grada Karlovca. Kao feudalni posjed, Ribnik su u 13. i 14. stoljeću držali gorički knezovi Babonići te ban Mikac, a od kraja 14. stoljeća knezovi Frankopani, u čije je vrijeme i podignuto sadašnje zdanje.

Vrijedi spomenuti da su Babonići jedno određeno vrijeme bili vlasnici svih važnijih gradova toga kraja kao što su Samobor, Ozalj, Medvedgrad i Okić, a predaja kaže da je ban Mikac Nikoli Frankopanu prodao Ribnik za čak 9600 tadašnjih dukata.

Od kraja 16. stoljeća, Wasserburg se nalazi u posjedu Zrinskih, a kasnije ga je držao graditelj Lujzijanske ceste, podmaršal u austrijskoj vojsci Filip Vukasović. U 19. stoljeću održavao ga je mađarski plemić Gall, a 1903. godine Općina kupuje Stari grad od obitelji Hahn, nakon čega su u njemu bili razni sadržaji, od škole i pošte do skladišta.

Stari grad je građen na dva kata, a prilazilo mu se pokretnim mostom. Ima osnovu u obliku nepravilnog  kruga, dvorišnom dijelu nalaze se arkade, a na istočnoj obrambenoj kuli još uvijek stoji grb obitelji Frankopan. Na utvrdi su očuvani brojni gotički i renesansni detalji, kao što su prozori, dovratnici i strijelnice.

U vrijeme brojnih napada i ratova, ako bi neprijatelj eventualno došao do grada, ne bi nigdje imao dobro uporište, budući da je voda dopirala do samih zidina, pa bi domet tadašnjih ratnih sprava bio vrlo ograničen, a gradski zidovi bili su dovoljni za obranu.


Kao i brojni drugi utvrđeni gradovi, i Ribnik ima svoje legende poput onih o tajnim hodnicima, tamnicama te naknadno zazidanim otvorima. Prema nekim predajama, današnja branič-kula bila je mnogo viša u prošlosti te se mogla vidjeti čak iz slovenske Metlike. Cijelo to područje bilo je vrlo bogato šumama, a onuda je prolazila i vrlo važna prometnica od Zagreba, Rijeke i Senja prema Kranjskoj, zbog čega su se i brojne već spomenute obitelji borile za ovaj kraj.


Danas je Ribnik izvrsna prilika za upoznavanje takvog oblika arhitekture, ali i da se vidi što sve pruža karlovačka okolica. 

 
Kontaktirajte nas
Please Upgrade Your Account to View the Content.
Više
CRKVA SV. ILIJE PROROKA U LIPNIKU
JURAJ KRIŽANIĆ
STARI GRAD RIBNIK
KAPELICA PRESVETOG TROJSTVA