MUZEJ FRANJEVAČKOG SAMOSTANA I CRKVA PRESVETOG TROJSTVA
galerije-i-muzeji
Opis

“Crkva koja se nalazi u sklopu samostana najstarija je građevina u Karlovcu. Samostan je podignut u 17. stoljeću. Kompleks je izgrađen u baroknom stilu, a Muzej u sklopu samostana prikazuje bogatu riznicu, galeriju slika i kapelu. Posebno se ističu barokne slike i skulpture nastale između 17. i 19. stoljeća te zbirka liturgijskog posuđa, svijećnjaci i mnogi drugi predmeti umjetničkog obrtništva”

Crkva je najstarija građevina Karlovca, podignuta istovremeno s tvrđavom, dok je samostan nadograđen u 17. stoljeću. Nalaze se na središnjem trgu Zvijezde (Trg bana J. Jelačića). Cijeli kompleks pokazuje barokni lik, a čuva bogat inventar.

U sklopu samostana djeluje i Franjevački muzej. Muzejska zbirka sastoji se od mnoštva slika, od kojih se posebno ističu one iz 16. i 17. stoljeća. Uz oltarne skulpture, u zbirci se čuva i liturgijsko posuđe, svijećnjaci te slični predmeti nastali u obrtničkim radnjama diljem Europe. Posebnu vrijednost čine augsburški radovi od srebra, pokaznica iz 1684. i kadionica s kraja 17. stoljeća. Većina namještaja je iz 19. stoljeća, a rađen je u poznatim bečkim radionicama.

Gvardijan i župnik: fra Krunoslav Albert

 
Kontaktirajte nas
Please Upgrade Your Account to View the Content.
Više
VOJNI KOMPLEKS TURANJ
GRADSKI MUZEJ KARLOVAC
GALERIJA ZILIK
GALERIJA VJEKOSLAV KARAS