VOJNI KOMPLEKS TURANJ
galerije-i-muzeji
Prikaz na karti   

Opis

“Malo izvan grada, na cesti koja iz Karlovca vodi prema jugu Hrvatske, nalaze se ostaci austrijske vojarne koji svjedoče o bogatoj vojnoj prošlosti grada Karlovca. Ovo mjesto imalo je važnu ulogu u Domovinskom ratu, a danas se ovdje nalaze i mogu razgledati brojna sredstva borbene tehnike i vojnih vozila koja su se koristila početkom 1990-ih godina.”

   Zbirka naoružanja Domovinskog rata

Na južnim prilazima gradu Karlovcu, između državne ceste Karlovac-Slunj-Plitvice-Split i rijeke Korane, u prigradskom naselju Turanj, nalaze se ostaci austrijske vojarne, svjedok zanimljive i bogate vojne prošlosti grada Karlovca.

Povijest Turnja vezana je uz nastanak karlovačke tvrđave. Podiže se u isto vrijeme kada i tvrđava, kao predstraža tvrđavi i zaštita mostovima preko rijeka Korane i Mrežnice. Godine 1582. završena je gradnja drvene stražarske kule. Taj prvi “turan” podignut je na zaravni u blizini mosta preko Korane, u 18 st. nazvan je Križanić Turanj po zapovjednicima krajiške straže – braći Križanić. Do tada je izgrađen niz objekata o čemu svjedoči tlocrt Martina Klausa, karlovačkog oružara iz 1712. godine.

Pomicanjem granice nakon mira u Srijemskim Karlovcima 1699. godine Turanj je izgubio značenje predstraže ali je i dalje u vlasništvu Karlovačkog generalata. Od 1746. godine sjedište je turanjske krajiške kapetanije a nakon provedenih reformi uključen je u sastav slunjske pukovnije. Krajem 18. st. podižu se na Turnju zidane manufakture za potrebe krajiške vojske. Nakon njihove propasti tamo se smješta matematička škola za odgoj časnika ogulinske i slunjske pukovnije. Turanj ostaje u posjedu vojnih vlasti i u vrijeme monarhističke i socijalističke Jugoslavije.

Ratna zbivanja u Domovinskom ratu potvrdila su Turanj kao predstražu Karlovaca. Na Turnju su hrvatski branitelji zaustavili i slomili pokušaje zauzimanja grada, tu su vođeni brojni pregovori o uspostavljanju primirja, vršile se razmjene zarobljenika, prihvaćali izbjegli i prognani. Turanj je za Karlovčane simbol pobjede, povratka i novog života na ratom opustošena područja. Na mjestu vojarne danas su ostaci objekata oštećeni ratnim djelovanjem u Domovinskom ratu, kasnije dodatno devastirani. Na prostoru oko objekata smještena su sredstva borbene tehnike iz zbirke oružja i vojnih vozila Domovinskog rata.

U budućnosti Turanj bi trebao postati mjesto istraživanja i komuniciranja saznanja o ulozi grada Karlovca i karlovačkog kraja u vojnoj povijesti Hrvatske i Europe. Prvi korak je uređenje prostora za izložbu Karlovac 1991.- 1995. u zgradi koju su branitelji tijekom Domovinskog rata popularno nazvali Hotel California.

 
Kontaktirajte nas
Please Upgrade Your Account to View the Content.
Više
GALERIJA VJEKOSLAV KARAS
GALERIJA ULAK
MUZEJ KARLOVAČKOG VATROGASTVA
MUZEJ FRANJEVAČKOG SAMOSTANA I CRKVA PRESVETOG TROJSTVA