KARLOVAČKA ZVIJEZDA
karlovac-kultura
Prikaz na karti   

Podijeli
Kontakt podaci
  • Adresa
  • Telefon
  • Fax  
  • Email  
  • Web  
Opis

“Povijesna jezgra grada, popularno nazvana “Zvijezda”, zapravo je bila utvrđeno središte oko kojega se razvio cijeli grad.Izgrađen u 16. stoljeću, ovaj fortifikacijski sustav karakterističnog šesterokrakog oblika, bio je okružen šancom u kojem se nalazila voda i zemljani nasip koji su omogućavali idealnu obranu od neprijatelja. Zvjezdoliki oblik grada zapravo je potaknut talijanskom renesansnom ideologijom “idealnog grada”. U središtu gradova stvorenih po tom uzoru nalazio se veliki trg oko kojeg su se formirale ulice i podizale zgrade. Zanimljivo je da su sve ulice u takvom uređenju bile okomite jedna na drugu.

Karlovačka povijesna jezgra koju Karlovčani zovu Zvijezda, okružena je dubokim šančevima u koje se za opasnosti puštala voda iz obližnje rijeke Kupe. Središnji Trg Josipa bana Jelačića, tada je bio najvažnije okupljalište i mjesto svih značajnih zbivanja. Bunar koji se nalazio u  geometrijskom središtu trga, zamijenila je česma ukrašena alegorijskim prikazima rijeka, koja je crpila vodu sa borlinskih zdenaca. Na trgu se nalaze crkva Presvetog Trojstva i franjevački samostan. Crkva, najstarija građevina Karlovca i prva civilna zgrada, izgrađena je u isto vrijeme kad i tvrđava. Izgorjela je 1692., a na istom mjestu izdignuta je nova crkva sa zvonikom visokim 44 metra. Arhitektonska cjelina crkve i pripadajućeg franjevačkog samostana s muzejom sakralne umjetnosti, nacionalni je spomenik kulture.

Na trgu se također nalaze parohijska crkva Sv. Nikole, učenički dom, kao i zgrada gradskog Poglavarstva, te dvije vojarne. Najstarija zgrada koja datira iz 1630. je kurija karlovačkog generala Vuka Frankopana na Strossmayerovom trgu, gdje su se vjenčali Katarina Frankopan i Petar Zrinski, kasnije ban Hrvatske. Danas je ovdje smješten gradski muzej sa bogatim fundusom od 18 000 vrijednih predmeta. U blizini je i najstarija glazbena škola u Hrvatskoj, koja je otvorena davne 1804. godine.

 
Kontaktirajte nas
Please Upgrade Your Account to View the Content.
Više
MUZEJ FRANJEVAČKOG SAMOSTANA I CRKVA PRESVETOG TROJSTVA
NACIONALNO SVETIŠTE SV. JOSIPA
PAVILJON KATZLER
GRADSKI MUZEJ KARLOVAC