JURAJ KRIŽANIĆ
ribnik-kultura
Prikaz na karti   

Podijeli
Kontakt podaci
Opis

Juraj Jurko Križanić rođen je 1618. godine od oca Gašpara, časnika Zrinskih i majke Suzane,  u dvorcu Obrh kod Ribnika i župi Sv. Ilije pod Lipnikom gdje je i kršten. Sam dvorac nalazio se na brežuljku poviše lijeve obale potoka Obrh, a kameni temelji vidljivi s i danas, Po današnjem nazivu naselja, pripadao bi naselju Jasenovica i zaseoku Korde od kojeg je udaljen oko 300 metar. drveni dvorac izgorio je do kamenog temelja u požaru.


Juraj Križanić kao dječak gledao je kao germanski vojnici seljacima iz objesti pale žito, a sa istoka u pljačkaške pohode dolaze Turci. Te okolnosti, podjarmljivanje Hrvata s jdene strane od Germana a s druge od Turaka urezale su njega dubok trag i nadalje odredile njegov život. U to vrijeme, u njegovom širem zavičaju radili su istaknuti pripadnici Ozaljskog književnog kruga i najutjecajniji Hrvati tog vremena s kojima se sigurno sretao tijekom života.


Humanističke znanosti uči kod Isusovaca u Ljubljani, filozofiju sudira u Grazu, a teologiju u Bologni i Rimu. Tada mu u ruke dolazi djelo Moscovia, Papinog izaslanika u Rusiju, Antonija Possevina iz kojeg doznaje koliko su Slaveni odijeljeni od Rimske crkve te odlučuje da krene u Rusiju i poradi na vjerskom sjedinjenju svih Slavena s Rimom. Ruse ne smatra krivovjercima i raskolnicima već zavedenim, pa je njegova misija usmjerena prema prosvjećivanju i prijevodu Biblije, knjiga područja dugovnosti, povijesti i umjetnosti. To je bio Križanićev drugi cilj.

Doktoriro je Telogiju u 24. godini i 1642. godine vraća se kući. Odbija ugodne poslove rektora u Bologni, pozive na dvorove Ivana Draškovića, Petra Zrinskog i Vuka Frankopana koji s čuli za njegovu darovitost. Ideji da otiđe u Rusiju predaje se strasno i potpuno. Sve što radi i oduzimau cilju je namisli. Od 1643. do 1644. godine bio je župnik u Nedelišću, 1645. godine u Varaždinu gdje se u bogatoj čitaonici pripremao za put. U Varaždinu 1646. godine dobiva odluku Zbora za širenje vjere da krene put Rusije.


Ideje koje ga vode se:

  • Crkveno sjedinjenje svih Slavena
  • Da Rusija jao jedina slavenska zemlja koja ima narodnog vladara pomogne ostalim slavenskim narodima da zbace Germane i Turke te postave svoje narodne vladare

 

Kontaktirajte nas
Please Upgrade Your Account to View the Content.
Više
JURAJ KRIŽANIĆ
KAPELICA PRESVETOG TROJSTVA
CRKVA SV. ILIJE PROROKA U LIPNIKU
STARI GRAD RIBNIK