CRKVA SV. ILIJE PROROKA U LIPNIKU
ribnik-kultura
Prikaz na karti   

Podijeli
Kontakt podaci
Opis

Mjesto Lipnik, smješteno na obronku istoimenog gorja dom je Crkve s. Ilije Proroka.


Sveti Ilija Prorok je svetac čiji je život obilježen naizgled oprečnim ali zapravo vrlo povezanim stvarnostima. S jedne strane dubokom konteplacijom i pustinjačkim samačkim životom predanju Boga, a s druge strane izričitom borbenošću protiv nametanja i  širenja poganske vjere koja je progonima i ubijanjima prijetila istisnuti vjeru u pravoga Boga.

U tom smislu Ilijino vrijeme vrlo je blisko današnjem vremenu te nam taj starozavjetni svetac čiji se blagdan slavi 20. srpnja itekako može biti uzor i putokaz kako se boriti za očuvanje vjere i istinskih vrijednosti.


Crkva sv. Ilije Proroka vrlo je zanimljiva građevina čiji najstariji dio datira još iz davne 1673. godine, međutim, sama se župa po prvi puta spominje 1334. godine. 

Posebnosti ove građevine svakako su oltari. Crkva sv. Ilije Proroka ima tri oltara – oltar Sv. Ilije, oltar Bogorodice Bezgrešne i oltar Sv. Izidora. Osim toga posebnose ističe slika na glavnom oltaru koja prikazuje Sv. Iliju kako na plamenoj kočiji ulazi u nebo, a rad je karlovačkog slikara Jakova Šašela iz 1902. godine. Osim toga crkva sv. Ilije je i rodna crkva biskupa Thauszyja.

Nadalje, osim oltara i slika crkvu krase i orgulje koje su djelo poznatog ljubljanskog majstora Alojza Kučara. Izgrađene su davne 1785. godine, a čini ih 10 registara, manual i pedala. Kućište orgulja je trodjelno a postavljene su na povišenom prostoru s posebno fino oblikovanim dekorativnim zavjesama nad otvorom svirala.

Važna je i informacija da orgulje u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka spadaju u zaštićenu kulturnu baštinu.

Koliko je poznato, Kučara je uz lipničke orgulje izradio i orgulje u crkvi Majke Božje Snježne na Kamenskom.

 
Kontaktirajte nas
Please Upgrade Your Account to View the Content.
Više
CRKVA SV. ILIJE PROROKA U LIPNIKU
STARI GRAD RIBNIK
JURAJ KRIŽANIĆ
KAPELICA PRESVETOG TROJSTVA